Phuket

Phuket – 48 km lång och 25 km bred – är Thailands största ö och också en av de mest besökta. Ön, som ligger i södra Thailand, är känd för dess många vackra vita stränder och turkosblå hav. Phuket är svenskarnas favoritresmål och kan vara ganska turistinriktat, men det finns många ställen som ännu är relativt oupptäckta. Förutom att ligga och sola på de underbara stränderna kan man dyka, surfa, äta färsk mat från havet, spela golf, paddla kajak, shoppa och dansa på klubbarna i Patong. vi rekommenderar också att du hyr en bil och åker runt en dag för att uppleva andra stränder och byar. Men kom ihåg att det är vänstertrafik!

Du reser enkelt till Phuket från Sverige. Det går direktflyg från Arlanda och Kastrup. Men det är vanligt med ett byte i Europa. Flyger du tex British airways så mellanlandar du på Heathrow eller Gatwick.

Vatten och stränder

Som sagt, stränderna är den största anledningen för många att besöka Phuket, och med god anledning! Det finns många att besöka, och varenda en har sin egen charm. Den åtta kilometer långa Bang Tao Beach är en av Thailands längsta stränder. Norra delen av stranden är lugn och fridfull med några få restauranger medan den södra delen, specifikt området Laguna Phuket, har en del lyxhotell vilket medför mer aktivitet. Det finns t.ex. en mycket populär 18-håls golfbana med högsta standard och flera barer och restauranger.

Kamala Beach

Kamala Beach är en perfekt strand för barnfamiljer – den är avslappnad och vattnet är grunt. Palmträd finns över hela stranden och skyddar mot värmen. Det finns också många restauranger att besöka.

Karon Beach

Karon Beach är fyra kilometer lång och väldigt lugn. Även om stranden har många besökare känns den inte överfull, för den är så lång att man kan vara för sig själv. Det är bra att veta att det inte finns många träd på stranden, så om man vill ha lite skugga (vilket rekommenderas) borde man hyra ett parasoll. Här finns det också möjlighet att snorkla i det vackra vattnet för att se korallrev.

 

Big Buddha

En av de mest populära sevärdheterna i Phuket är Big Buddha som ligger 16 kilometer från staden. Den ligger på en kulle nordväst om Chalongcirkeln och har den bästa utsikten på hela ön; detta p.g.a. dess höjd på 45 m (370 m över havet) och bredd på 25 meter. Väl uppe på platån har man utsikt över praktiskt taget hela ön, där man speciellt kan se den vackra Katabukten, flera stränder och Phuket stad. När solen träffar det magnifika landmärket, som är täckt av burmesisk marmor, lyser den som om den har en aura. Att buga framför den stora Buddha ser många lokalinvånare och turister som en riktigt stor ära. Tänk på att inte ha shorts, kjol eller badkläder på dig eftersom många ser det som en väldigt religiös plats.

Mat

Är man i Phuket ska man framför allt fokusera på att äta skaldjur, för det är just det som Phuket är känt för. Maten är färsk och det är inte ovanligt att skaldjuren fiskas upp, för att sedan ligga på grillen en timme senare. Förutom skaldjur är curry, ris och koriander de viktigaste ingredienserna i maten, som alltid är fräsch men också väldigt nyttig. Tänk på att thailändsk mat kan vara väldigt stark och att det är helt okej att be att få den mild. ”Aow pet nid noi” säger man om man vill ha mild mat, medan den lite våghalsigare säger, ”Aow pet pet” för att få starkare mat.