Bra att veta

 

Visum och pass

Svenska turister som tänker stanna i mindre än 30 dagar behöver inget visum utan det räcker med pass. Turistvisum gäller i 60 dagar och kan förlängas i ytterligare 30 dagar. Dvs du kan maximalt stanna i Thailand i 90 dagar innan du måste lämna. Många tar då en ”visa run” och flyger till ett grannland för att sedan flyga tillbaka och få 30 nya dagar i landet. Vi rekommenderar tex Malaysia och Filippinerna. Passet ska alltid gälla i minst sex månader efter inresa i landet. Om man har frågor angående vilket visum man behöver kan man alltid kontakta den thailändska ambassaden. Du bör även dubbelkolla aktuella regler med dem då regler kan ändras.

Valuta

Valutan i Thailand är Baht (THB).

Eluttag

Om du har jordade prylar med dig till Thailand så kan det vara bra att ta med en adapter av typ B. Detta eftersom att eluttagen i Thailand inte jordar automatiskt annars. Ojordade prylar går bra att använda i Thailändska eluttag.

Väder och klimat

Vädret kan variera beroende på årstid och var i landet man är men klassas som tropiskt monsun klimat. Thailands väder brukar delas in i tre årstider: svala torra perioden (oktober-mars), varma torra perioden (mars-maj) och regn perioden (juni-november). Den varmaste månaden brukar vara april. Man kan åka hela året men vanligast är mellan november och februari då det är varmt men inte kokhett. Turism i södra delen av Thailand är vanligast mellan december och januari, så priserna kan gå upp då. Vädret kan också alltid variera, så man kan alltid chansa och åka under lågsäsong då priserna är mycket billigare.

Säkerhet

Se till att aldrig lämna väskor där folk kan komma åt dem – om någon planterar droger i dem och du åker fast blir det ditt ansvar. Smuggling av droger är förbjudet i Thailand och är straffbart med döden.

Reseförsäkring bör du alltid ha. Oftast ingår 30 eller 45 dagar i din hemförsäkring. Reser du längre bör du teckna ytterligare en eller förlänga den du har. Reseförsäkringen täcker sjukvård och ger även ersättning vid tex förseningar eller borttappat bagage.

Drick eller ät aldrig något om du inte är helt säker på vad det är eller om du inte känner personen som bjuder dig.

Lokala seder

Rör aldrig en thailändare på huvudet – det är orent. Ta alltid av dig skorna innan du går in i ett buddhisttempel. Kvinnor får inte röra en munk eller ge något till honom, men det går bra att prata med dem.

Ta sig runt

Flyg är enklaste sättet att ta sig till Thailand. Ju tidigare du bokar, desto billigare blir det. När man väl är där finns det flera sätt att ta sig runt. Som i de flesta länder är buss billigare än tåg, men det kan vara trångt och lång restid. Tåg är som sagt ett bra alternativ och man kan ofta välja första, andra eller tredje klass-biljetter. För kortare resor finns det taxi, men det är mest rekommenderat att hyra bil eller moped. Detta är inte så dyrt, speciellt inte under lågsäsongen. Det är vänstertrafik i Thailand, så det gäller att vara förberedd.

Det sker väldigt många bilolyckor i Thailand, speciellt med mopeder, så man måste vara väldigt försiktig. Det är viktigt att alltid ha på sig hjälm eller säkerhetsbälte när man är ute och kör för det händer en del olyckor på vägen. Eftersom turister brukar ha mer pengar än lokalbefolkningen blir det alltid de som får betala.