Bangkok

Nu när vi har fokuserat på Thailands naturliv ska vi ta en närmare titt på storstadslivet i staden Bangkok. Thailands huvudstad ligger i den centrala delen av landet och har mer än 10 miljoner invånare, vilket gör det till en av de mest bebodda platserna i landet. Marknader, shopping, tempel och mat dominerar här, fast det finns även många andra aktiviteter att göra.

Till Bangkok flyger du direkt från tex Arlanda eller Kastrup. Det gör att du tex. kan ta dig till Thailand från de svenska Fjällen med bara ett byte.

Det är enkelt att ta sig runt i Bangkok. Skytrain gör den annars tätbefolkade staden åtkomlig fortare och man får en fin utsikt när man åker på tåget som går över gatorna och som stannar lite överallt. Annars finns det båtar, taxi, bussar och tuktuk som gör det lätt att ta sig från ett ställe till ett annat.

Det finns mycket att se och göra så låt oss börja

Sevärdheter

När du besöker Bangkok kommer du aldrig få slut på saker att se. Staden är full av magnifika tempel som är en fröjd för ögat, men det finns också många marknader som kan erbjuda allt från böcker till mat och kläder.

Tempel

Många anser att Wat Phra Kaeo är det främsta buddistiska templet i Thailand och det ligger i det stora palatset i centrala Bangkok. Anledningen till att många kommer hit är Smaragdbuddhan – en liten staty utskuren ut nefrit. Bara kungen får röra statyn och byter dess kläder tre gånger om året för att ge lycka åt landet. Som i alla tempel i Thailand är klädsel viktig: långbyxor eller kjol och skjorta med armar är det som gäller. Det finns kläder att köpa i området om man inte skulle ha rätt utstyrsel.

Wat Po

Wat Po är ett av de största templen i Thailand, och det är också det största i Bangkok. Det ligger bakom Wat Phra Kaeo. I templet finns en 46 meter lång buddhastaty som är täckt av bladguld och som ligger ner för att symbolisera Buddhas död och uppgång i nirvana.

Här erbjuds också thaimassage som är menad att öka blodcirkulationen och andningen för välmående. Det finns även guider som kan visa templet och som pratar engelska.

Shopping

Bangkok är definitivt Thailands bästa stad för shopping. Här finns allt! Stora shoppingcentrum med moderniteter, små marknader som säljer souvenirer och större marknader som säljer allt. Du kommer absolut att ta med dig mycket hem därifrån, så lämna plats i väskan.

Chinatown

När många tänker på Bangkok är det neonskyltar, kraftig trafik och mycket livligt folk som gäller. Så om det är det du vill uppleva ska du ta dig till Chinatown som är en samling av marknader, affärer och matställen. Området täcker Yaowarat Road och Charoen Krung Road men består mest av små gator och gränder.  Varje kvarter kan erbjuda en specifik sak, vare sig det är skor, tyg, elektronik eller örter. Yaowarat Road borde man gå till och man vill besöka en massa guldaffärer, till exempel. Inom Chinatown finns det också grossistmarknader, vackra tempel och shoppingcentrumet River City. Man kan klämma in sitt besök under en dag men om man vill stanna finns det många fina hotell i området.

Chatuchaks helgmarknad

Som turist ska man verkligen planera in ett besök på Chatuchak.  Det är Bangkoks största marknad med över 200 000 besökare om dagen, så var beredd på att det kommer vara trångt. Marknaden är organiserad med en stor gångväg genom hela området med små gränder som sprider sig utåt. På grund av dess storlek är det relativt svårt att hitta en specifik plats, men det finns flera bås med samma varor över hela marknaden, så du kommer hitta det du letar efter. Det finns gratis kartor att hämta vid informationsbåsen.

Så vad kan du köpa här? I princip allt! Växter, djur (vad sägs om en pytonorm?), kläder, elektronik, keramik, konst, böcker, antikviteter och mycket mer. I Thailand är det vanligt att pruta så utgångspriset på något är inte alltid vad det är värt. När försäljaren vägrar gå ner mer i pris är det ofta slutgiltigt, men om du inte är nöjd finns det ju andra platser att besöka.

Tänk på att ha på dig bekväma kläder och skor eftersom marknaden är så stor. Det är varmt och fuktigt så solglasögon, hatt och solkräm är också bra. Morgonen är den bästa tiden att besöka Chatuchak då det blir mer och mer folk under dagen. Marknaden har öppet 18.00–24.00 på fredagar och 09.00-18.00 lördag-söndag.

Mat

Som med de flesta storstäder har Bangkok väldigt många restauranger och matmöjligheter. Det finns allt från små bås till stora, maffiga restauranger som serverar den underbara thaimaten. Som nämnt tidigare är de stora hjältarna inom thailändsk mat färska grönsaker, exotiska frukter, ris, chili, curry, fisksås och koriander. Man kan äta riktiga klassiker som Pad Thai men också mindre kända maträtter som Moo Satay. Man kan äta närsomhelst på dygnet och det är vanligt att få in all mat samtidigt, istället för att vara uppdelat i förrätt, huvudrätt och efterrätt. Om man är i grupp går det utmärkt att dela mat. Tänk på att se till att maten alltid är färsk och att köttet är genomstekt för att undvika sjukdomar.