Koh Samui

Koh Samui är Thailands tredje största ö efter Phuket och Koh Chang och har en area på 247 kvadratkilometer. Ön ligger vid Thailands östkust och är en riktig höjdpunkt för turister; om man är i Thailand måste man ta sig dit, helt enkelt! Saker att göra inkluderar dykning, sola och bada på fantastiska stränder, underbara spa anläggningar, båtturer, äta god mat, se vackra vattenfall, besöka tempel och shopping.

Att flyga till Koh Samui kräver ett byte till lokalflyg i Thailand. Du kan således hitta flyg från Sverige (Arlanda) med bara en mellanlandning. Men ofta krävs även en mellanlandning i Europa. En vanlig resa är tex Stockholm – München – Bankok – Koh Samui.

Avslappning

Koh Samui är känt för sina alla olika hälsoanläggningar där man kan göra allt från detox-behandlingar till avslappnande massage. Man kan stanna från en dag till en hel vecka, beroende på vad man vill uppnå. Många av anläggningarna erbjuder yoga och den kända thaimassagen, följt av ett utbud av Thailands alla exotiska frukter där man kan välja och vraka. Även på stranden erbjuds det förstaklassig massage, men även utmärkt nagelvård som manikyrer och pedikyrer. Fråga alltid om pris innan behandlingen börjar för att vara säker på att det inte är för dyrt. Ett exempel på ett av Thailands bästa spa är Tamarind Springs i norra Lamai, som är ett förstaklassigt spa och ligger avskilt i djungeln.

Vatten, dykning och stränder

Vatten kan upplevas i alla möjliga former på Koh Samui. Man kan bada, snorkla och dyka, men också gå och titta på vattenfall med härlig utsikt.

Vattenfall

Tre stycken vattenfall är värda ett besök på Koh Samui. Förutom att man får en härlig utsikt på toppen av dem kan man också bada i vattnet de rinner ut i. Ett par kilometer från Nathon ligger vattenfallet Hin Lad. Det är inte vidare brant men är väldigt vacker och för att ta sig dit måste man gå igenom en del djungel som bjuder på mycket fin natur. Tänk på att ha bekväma kläder och skor för att orka med vandringen.

Sedan finns det två andra vattenfall – Na Muang 1 och Na Muang 2 – som ligger i Ban Thurian. Muang 1 har en fallhöjd på 18 meter och är lätt att ta sig till. Muang 2 är större och har fallhöjd på 80 meter. Här kan man bada i vattnet och i området finns det en djurpark och elefantridning. Muang 2 har en inträdesavgift.

Dykning

Koh Samui är ett av de bästa ställena för dykning i hela Asien. Lite överallt kan man hitta ställen att snorkla och dyka i, men den mest populära platsen är Koh Tao. Här finns det många dykskolor som inte är för dyra. Kolla alltid runt och jämför dykarskolor – även om det är dyrare med försäkring kan man känna sig mycket mer säker. Mellan december och april är det mest folk.

Runt om Koh Tao ligger flera öar som alla har unika dykningsställen – det de har gemensamt är ett otroligt utvecklat vattenliv med koraller och färgstarka fiskar. Man kan se muränor, barracuda, tonfisk, valhajar, rev hajar, anemonfiskar och sköldpaddor m.m.

Stränder

Precis som resten av Thailand har Koh Samui underbara stränder som man borde besöka. Alla har något unikt att erbjuda, beroende på vad man mest vill ha. Det är värt att nämna att soluppgången är lika vacker på varje strand.

Chaweng

Den längsta och mest populära stranden är Chaweng Beach som ligger på östkusten. Den är sex kilometer lång och har ett massivt utbud av affärer, hotell och restauranger. Golfbanan Santiburi ligger också i området och är väldigt populär. Stranden är barnanpassad med grundare vatten på olika platser. Det kan vara en hel del folk i centrum, men ju längre ut på stranden man kommer, desto mindre människor är det.

Lamai

Söder om Chaweng ligger den näst mest populära stranden Lamai. Den är hälften så lång som Chaweng och det finns färre besökare. Centralt har Lamai några affärer, valutaväxling och barer. Vattnet är djupt så det är en bra strand att simma vid, men man ska vara uppmärksam på undervattenströmmar – varningsflaggor höjs alltid upp.

Sedan finns det många andra stränder på Koh Samui som är mindre, men som också har sin charm. Beroende på var man bor kan man kolla runtomkring; oddsen är att du kommer hitta en strand som blir just din favorit.