Khao Lak

I provinsen Phang Nga på Thailands västkust ligger Khao Lak, ett av landets höjdpunkter. Området ligger ca 80 kilometer från Phuket men de är väldigt olika; Phuket är livligt och har mycket folk; Khao Lak är lugnt och fridfullt med mindre människor. Att ta sig hit är enkelt: det går bussar från Phuket, Bangkok och Krabi.

När man pratar om Khao Lak handlar det mest om de långa stränderna med pudervit strand, men här finns också nationalparker med underbar natur och ståtliga berg.

 

Stränder

Stränderna i Khao Lak är ”enklare” än många andra; det finns inte aktiviteter som jet ski eller försäljare som vandrar runtomkring, men det är en del av charmen. Nyckelordet är ”lugn”, för det är precis det som Khao Lak står för.

Khao Lak Beach

Khao Lak stranden är åtta kilometer lång och ligger i södra Khao Lak. Det ligger en del resort runtomkring som gör att det är fler människor där än förr, men stranden har ändå behållit sitt lugn. Här kan man leva i lugn lyx.

Nang Thong Beach

En av de mest populära stränderna är Nang Thong som ligger i centrala Khao Lak. Stranden än ca 2.5 kilometer lång men är definitivt inte trång då det inte finns många solstolar utan mest öppen yta för folk att sola på. Man kan plocka en del vackra snäckor och stenar, så ta en titt och se vad du kan hitta. Det finns också många affärer, mataffärer, taxi och restauranger i området.

Bang Niang Beach

Bang Niang stranden ligger norr om Nang Thong och stränderna är ganska lika, med små skillnader. Bang Niang har ren strand och inte alls lika många snäckor och stenar som Nang Thong. Det finns en marknadsplats i närheten som har allt från frukt till kläder.

Man kan simma i havet, fast inte under monsunsäsongen maj-oktober. Trots detta är det en populär strand som har mycket att erbjuda.

Khao Lak är omringat av otroligt vacker natur som verkligen är värd att besöka. Orten består av flera nationalparker som är till för att skydda naturen så att vi ska fortsätta njuta av den. Ofta måste man betala inträde för att få gå in i parkerna.

Laem Ru National Park

År 1991 blev detta område klassat som en nationalpark och består av hela 150 kvadratkilometer. Här finns stränder, vattenfall, mangroveträsk, exotiska djur och Khao Lak berget. Parken är optimal för utflykter och skogsvandringar.

Thai Muang

Hela Thai Muang området är definitivt värt ett besök om du är i Khao Lak. Förutom nationalparken finns det även här fina vattenfall, och Thai Muang stranden (även kallad Sköldpaddsstranden) är mycket speciell. I mars varje hålls nämligen ”Turtle Releasing Festival” där man släpper ut sköldpaddsungar som blivit uppfödda av fiskdepartementet, tillbaka till havet och det är en vacker syn. Festivalen pågår i sju dagar.

Similanöarna

Precis som många andra ställen i Thailand har Khao Lak bra dykningsplatser, och många håller med om att Similanöarna är bäst. Området blev klassat som en nationalpark 1982 och ligger utanför kusten och dykare från hela världen besöker den.  Totalt finns det nio öar och på sex av dem finns det helt unika dykställen. Vattnet är turkost och klart, stränderna är kritvita och undervattenlivet är helt fantastiskt. Man kan se koraller, fiskstim, sköldpaddor och om man har tur: valhajar. Förutom att dyka kan man snorkla, gå på vandringsleder och besöka själva nationalparken för att se alla de olika djuren.

Det är bra att veta att det inte finns allmän transport till parken, men att det går att boka motorbåtsöverfart lokalt.